Hitna pomoć izglasana velikom većinom glasova

Senat SAD je upravo odobrio preko 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini velikom većinom glasova - 86 ZA naspram 11 PROTIV.

Sve demokrate su podržale predlog zakona, dok je 11 republikanskih senatora glasalo protiv njegovog usvajanja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se oglasio putem mreže Tviter i zahvalio se na "značajnoj" pomoći:

IZVOR: TW / @ZelenskyyUa

Prevod:

Pozdravljam glasavje američkog Senata i odluku da odobri dodatnu pomoć Ukrajini. 40 milijardi dolara je značajna pomoć u cilju restauracije mira i bezbednosti u Ukrajini, Evropi i svetu. Sa isčekivanjem očekujemo potpisivanje izglasanog zakona od strane predsednika SAD.

Pre samog glasanja, vođa većine u Senatu SAD Čak Šumer izjavio je da će Senat održati svoje obećanje i da će stajati zajedno sa narodom Ukrajine. Dodao je da je pomoć od 40 milijardi dolara velika i da će pokriti veliki deo potreba Ukrajine dok se bore za svoje preživljavanje.

Šumer je dodao da, s obzirom koliko je važno podržati Ukrajinu u njenoj borbi sa Rusijom, bi voleo da se ovo glasanje završilo jednoglasnim odobravanjem paketa pomoći. Na kraju je dodao:

Širom sveta naši neprijatelji posmatraju šta mi ovog trena činimo. Šta mislite da će zaključiti ako vide da se sve više i više senatora protivi pomoći demokratijama koje su napadnute od strane autoritarnih država? Naši neprijatelji bi mogli da zaključe da smo podeljeni, da je Amerika podeljena - mogli bi da zaključe da nemamo cilj niti smisao u svojim potezima.

Autor: redportal.rs

#40 milijardi

#Donbas

#Invazija

#NATO

#Oružje

#Pomoć Ukrajini

#SAD

#Senat

#Ukrajina

#Zelenski

#američki

#bajden

#odobrio pomoć

#preko 40 milijardi dolara

#putin

#rat

#rusija

#senatori

#vojna pomoć