Infrastruktura gasovoda je spremna i neko vreme će u radnom stanju ležati na dnu mora

Rusija se ne nada da će pokrenuti gasovod Severni tok 2 u skorije vreme, ali je uverena da će Evropi jednog dana biti potreban taj gasovod, bez obzira na to šta govore sada, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Infrastruktura tog gasovoda je spremna i neko vreme će u radnom stanju ležati na dnu mora. Baš taj projekat će Evropi biti potreban jednom, šta god da kažu. Za sada nema nade (za pokretanje) - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Berlin je zaustavio sertifikaciju tog gasovoda, koji ide po dnu Baltičkog mora i koji je dizajniran da udvostruči isporuke ruskog gasa direktno do Nemačku, nakon što je Moskva zvanično priznala nezavisnost dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenula specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji.

Evropska komisija je u sredu predstavila plan vredan 210 milijardi evra (220 milijardi dolara) u nastojanju da okonča oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. i da ubrza prelazak na zelenu energiju.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je danas da će Rusija preusmeriti energente koje Evropa odbije u druge regione sveta, uključujući Aziju, dodajući da će kupci na zapadu skuplje plaćati isporuke neruske energije.

Autor: Tanjug

#Aleksandar Novak

#Dmitrij Peskov

#Evropa

#gasovod

#severni tok 2