Turski predsednik zauzeo čvrst stav povodom apliciranja Švedske i Finske za ulazak u NATO

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan obratio se članovima svoje partije u parlamentu izjavom da očekuje da članice NATO razumeju bezbednosne probleme Turske kao i njen stav oko ulaska Finske i Švedske u NATO alijansu.

Očekujemo saveznike da razumeju, poštuju i podrže naše stavove koji proističu iz osetljivosti situacije. Imamo obavezu da zaštitimo naše granice od terorizma. Nijedan od naših saveznika nije pokazao poštovanje i predusretljivost koju smo očekivali.

Prošle nedelje Erdogan je izjavio da ne vidi prijem Švedske i Finske u NATO kao pozitivnu stvar, i da je neće podržati.

Proširenje NATO je smisleno do one mere do koje poštuje našu delikatnu situaciju. Tražiti podršku od nas dok sa druge strane se pruža sva podrška PKK i YPG (kurdskim separatistima) teroristima se unajmanju ruku može nazvati nekoherentnom logikom.

Erdogan je takođe i optužio obe zemlje da pružaju utočište članovima Kurdistanske radničke partije (PKK) i sledbenicima sveštenika Fetulah Gulena (optuženog za organizovanje puča 2016. godine) koga podržavaju i SAD.

PKK je zvanično obeležena kao teroristička organizacija u Turskoj, SAD i EU.

Pored toga Erdogan je i naglasio da Švedska još uvek nije izručila preko 30 osoba koja Turska potražuje zbog veza sa terorizmom.

Nećete da predate teroriste nama, ali tražite da vam damo podršku da se učlanite u NATO. Mi ne možemo pristati na to, jer bi na taj način smanjili bezbednost u Alijansi, a ne osnažili.

Izjavio je i da su predstavnici ovih zemalja hteli da dođu prošlog ponedeljka u Tursku da razgovaraju na ovu temu, ali je dodao da ne moraju da to čine jer nema potrebe.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#Erdogan

#Finska

#Kurdi

#NATO

#PKK

#Parlament

#Teroristi

#Terorizam

#Turska

#Ukrajina

#bezbednost

#blokada

#nepoštovanje

#nerazumevanje

#odbijanje

#pregovori

#putin

#rat

#rusija

#ulazak

#članstvo

#čvrst stav

#švedska