Prema njegovom mišljenju, zemlja je u recesiji koja može trajati i dve godine

Milijarder Ilon Mask izjavio je juče da je američka ekonomija najverovatnije u recesiji koja može trajati i do dve godine. Sa druge strane, izjavio je da recesija ne mora biti loša stvar, dodajući da je sam prošao kroz nekoliko njih:

Ove krize prolaze i nakonj njih uvek dolazi bum i rast. Ovaj put će verovatno proći nešto više vremena, verovatno i više od 18 meseci. Ono što se najčešće događa je kada imate bum koji traje predugo, dobijate čudnu alokaciju kapitala. Drugim rečima budalama počne da pristiže novac.

Mask je takođe otvoreno vladu SAD zbog upumpavanja enormne količine novca u ekonomiju.

Ova administracija ne može mnogo stvari da učini i popravi. Sa druge strane Trampova administracija, ako ostavimo samog Trampa po strani, imala je mnogo ljudi koji su bili vrlo efikasni u onome što rade. Najočigledniji i najveći razlog za inflaciju je to što je vlada SAD ištampala i upumpala zilion dolara više nego što poseduje. Vlada jednostavno ne može samo da izdaje nove novčanice i da misli da neće biti inflacije. Akumulacija novca mora da bude konstanta, ista količina u opticaju. Ovo nije teška filozofija niti je nešto super komplikovano.

Strah od recesije u posledje vreme podosta narasta u SAD, posebno od kada je FED učvrstio svoju fisklanu politiku i zategao monetarnu politiku sa nadom da će na taj način usporiti inflaciju - koja ima najveću stopu rasta u poslednjih 40 godina.

Američka ekonomija se smanjila za 1,4% u prvom tromesečju ove godine, primarno zbog velikog trgovinskog deficita.

pročitajte još

Najnoviji KORONA PRESEK

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#Elon Musk

#FED

#Ilon Mask

#Monetarna politika

#Novca

#SAD

#inflacija

#novac

#recesija

#štampanje