Već se predalo preko 260 boraca ruskim snagama

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga potvrdio je na društvenim mrežama da je blokiranim vojnicima Ukrajine u Azovstalu naređeno da se predaju:

Garnizon u Mariupolju je završio svoju borbenu dužnost. Najviša vojna komanda izdaje naređenje komandirima jedinica u Azovstalu da sačuvaju živote preživelih.

Prema Kijevu, cilj jedinica koje su bile u punom okruženju u Azovstalu je bio da drže ruske jedinice vezane za njih i da im onemoguće da vode borbena dejstva na drugim delovima fronta.

Kijev insistira da da su jedinice bataljona Azov (koji je duboko povezan sa ideologijom neonacizma) kao i regularne jedinice ukrajinske vojske na ovaj način sprečile brzo zauzeće grada Zaporožje i sprečile napredovanje ruske vojske ka administrativnim granicama Donjecka i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da će za rad na njihovom povratku biti potrebno takta i vreme:

Zahvaljujući potezima oružanih snaga Ukrajine, obaveštajnoj službi, kao i grupi za vođenje pregovora, Međunarodnom Cervenom krstu i UN, imamo sada nadu da ćemo moći da spasimo živote naših momaka. Želim da Ukrajini trebaju njeni ukrajinski heroji živi. To je naš princip. Mislim da će svaka osoba razumeti ove reči. Vratiti našu vojsku kući biće teško i trebaće talta i vremena.

Prvi deo predaje obavljen je juče kada je oko 264 vojnika napustilo Azovstal - svi su prebačeni u Novoazovsk i Jelenovku, teritorije koje su deo Donjecke Narodne Republike.

Oko 2.200 ljudi je zarobljeno u podzemnom kompleksu Azovstala. Ceo kompleks je oko 11 kvadratnih kilometara dugačak, a podzemni delovi su dizajnirani da izdrže i direktan nuklearni udar.

Ruska strana za sada ćuti, dok Ukrajina se trudi da izbegne svaku asocijaciju sa porazom i predajom.

Autor: redportal.rs

#2.200

#260

#Azovstal

#Kijev

#Oslobođenje

#Pobeda

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Ukrajinski generalštab

#azov

#mariupolj

#predaja

#ranjenici

#rat

#čeličana