Mozak bi mogao da učini starijim za 20 godina!

Rezultati nove studije pokazali su da bi koronavirus mogao da sruši IQ za deset bodova i učini mozak starijim za 20 godina.

Pacijenti koji su hospitalizovani zbog kovida mogu dobiti oštećenje mozga koje traje duže od šest meseci. Neki od njih otkrili su se da teško pronalaze prave reči te da im treba duže vremena za obradu informacija ili, pak, da imaju manjak pažnje, prenosi net.hr.

Studija o 46 Britanaca hospitaliziranih s kovidom 2020. godine pokazala je da su na testiranju mozga postigli lošije rezultate nego što se očekivalo, u u poređenju s prosečnim rezultatima koje je pokazalo 66.000 ljudi.

- Pratili smo neke pacijente čak deset meseci nakon njihove akutne infekcije, tako da smo mogli da vidimo vrlo sporo poboljšanje. Vrlo je moguće da se neki od tih pojedinaca nikada neće u potpunosti oporaviti - kazao je anesteziolog i stručnjak za mozak profesor Dejvid Menon.

On je kazao da teški oblik koronavirusa može "da izgladni" mozak te ga tako liši krvi i kiseonika i oštetiti ga toliko da može smanjiti IQ za deset bodova.

Čak i blagi slučaj koronavirusa može uzrokovati dugotrajno oštećenje mozga. Naučnici su istražili kako tačno virus utiče na centralni nervni sistem i koliku štetu može da uzrokuje.

Tim sa Univerziteta Tulane otkrio je ozbiljno oticanje mozga i povrede povezane sa smanjenim protokom krvi ili kiseonika u mozgu. Takođe, pronašli su dokaze malih krvarenja, oštećenja i umiranja neurona čak i kod primata koji nisu imali tešku bolest.

Autor: net.hr

#Dejvid Menon

#Mensa

#koeficijent inteligencije

#koronavirus

#kovid