Ursula fon der Lajen iznela šta podrazumeva 6. paket sankcija

Šesti paket sankcija podrazumeva potpuni zabranu uvoza sve ruske nafte, pomorskim i konpenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Pored toga, Šesti paket sankcija uključuje isključenje Sberbanke i drugih većih ruskih banaka iz SWIFT-a.

- Prekinućemo snabdevanje sirovom naftom iz Rusije u roku od šest meseci a uzvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine - izjavila je fon der Lajen, predsednica Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas detalje o šestom paketu sankcija prema Rusiji koji će biti usvojen narednih dana.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti 4 različite vrste sankcija.

Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

- Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo - rekla je ona, prenosi BBC.

EU će, kako je navela, postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od 6 meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim“.

Najveća ruska banka, Sberbanka, biće isključena iz globalnog međubankarskog SWIFT sistema transfera.

Takođe, 3 velika ruska državna medija treba da budu isključena iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže kao, kako je rekla, „glasnici koji šire Putinove laži“, rekla je fon der Lajen.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#gas