Da li će biti skijanja ove sezone?

Neka od ranoevropskih žarišta koronavirusa bila su na skijalištima, što je doprinelo u širenju infekcija širom kontinenta.

Nemačka traži sporazum sa zemljama EU da skijališta ostanu zatvorena do početka januara, u pokušaju da zaustavi širenje koronavirusa. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ne bi trebalo da bude turističkih putovanja kako bi se izbegao svaki kontakt među građanima koji nije baš neophodan.

Italijanski premijer Đuzepe Konte već je podržao odlaganje početka skijaške sezone, ali je naglasio potrebu za evropskim rešenjem.

Mnogi Italijani kreću prema padinama tokom božićne i novogodišnje pauze, a taj period je vitalni deo lokalne ekonomije za skijališta širom Evrope.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u utorak jasno stavio do znanja da će skijališta u Francuskoj ostati zatvorena do Nove godine.

Austrija je izrazila zabrinutost zbog plana za čitavu EU, a ministar finansija Gernot Blumel rekao je da će EU, ako prisili skijaška područja da ostanu zatvorena, "morati da plate za to". Naknada bi iznosila milijarde evra.

Autor: redportal.rs

#merkelova zatvara skijalista

#nemacka trazi zatvaranje skijalista

#zatvaranje skijalista