Petkov je naveo da je za slanje vojne pomoći Ukrajini potrebno političko i društveno jedinstvo

Ukrajini Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da je vreme da se energija javnosti usmeri ka stvarnim akcijama i pozivao Bugare da poklone po jednu platu za nabavku oružja za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

"Plata za Ukrajinu", naziv je akcije koju je bugarski premijer Kiril Petkov predložio sunarodnicima, kako bi se skupio novac za isporuke oružja Ukrajini, javljaju bugarski mediji.

Najavljujući početak ove kampanje, Petkov je naveo da je za slanje vojne pomoći Ukrajini potrebno političko i društveno jedinstvo, ocenjujući da je energiju javnosti, sada, potrebno pretočiti u stvarne akcije.

Pozvao je Bugare "koji zaista žele da pomognu" da se u korist Ukrajine odreknu jedne plate.

- Reči su jeftine, ali je delovanje nešto složenije. Vreme je da se postovi na Fejsbuku pretvore u oruđe za pomoć Ukrajini - napisao je bugarski premijer na Fejsbuku, preneo je RTS.

Ukrajina je, prošle nedelje, ispostavila vlastima u Sofiji spisak naoružanja koje je potrebno za nastavak borbe protiv ruskih snaga. Na tom spisku nalazi se širok spisak oružja, uključujući avione Мig-29 koji se nalaze u naoružanju bugarskog ratnog vazduhoplovstva.

"Migovi" su se nalazili i na spisku koji su Amerikanci, početkom aprila, predali Sofiji, ali su bugarske vlasti odgovorile da je tim letelicama neophodna modernizacija, te da su neophodne za zaštitu vazdušnog prostora te države.

Autor: redportal.rs

#Bugarska

#Oružje

#Ukrajina

#premijer