Za 4 dana Francuzi biraju predsednika republike

Francuski predsednik Emanuel Makron i kandidatkinja desnice Marin le Pen 4 dana pre drugog kruga predsedničkih izbora suočili su mišljenja u žestokoj TV debati, u kojoj su pokušali da ubede građane ko je u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspešno vodi spoljnu politiku zemlje.

- Tokom prethodnih pet godina videla sam ljude kako pate, videla sam ih kako se brinu zbog pada kvaliteta života i kako mi govore o nesigurnosti za koju osećaju da je široko rasprostranjena. Želela bih da im kažem da je moguć drugačiji izbor, izbor zasnovan na poštovanju i zdravom razumu - poručila je Le Pen tokom dvoipočasovne debate na televiziji Frans 24, prenosi Rojters.

Liderka desničarkog Nacionalnog okupljanja (RN) je optužila Makrona da jedino što zna da radi jeste "da deli čekove" i predočila da je njen prioritet da Francuzima vrati njihov novac.

Makron je odgovorio da ne želi da ljudi koji prate debatu pomisle da će im plate porasti za 10 odsto ili više.

- Proučavao sam vaš program u kojem čak i ne postoji reč nezaposlenost - rekao je Makron i poručio da će, ako bude ponovo izabran, nastojati da Francusku učini nezavisnijom i jačom.

On je rekao da je ponosan jer je tokom njegovog mandata nezaposlenost bila najniža u poslednjih 13 godina.

- Ponosan sam na otvaranje novih radnih mesta tokom svog mandata. Najbolji način da se poboljša kupovna moć je borba protiv nezaposlenosti. Mi možemo da poboljšamo svakodnevni život građana Francuske - rekao je Makron i optužio Le Pen da su njeni interesi povezani sa ruskim državnim vrhom.

Makron je rekao da je Marin le Pen u prošlosti izražavala divljenje prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i podsetio da je zajam za svoju predizbornu kampanju 2017. godine ugovorila preko ruske banke, kao i da je priznala rusku aneksiju Krima.

- Vi zavisite od ruske moći, vi zavisite od gospodina Putina. Uzeli ste kredit od ruske banke i mnogi vaši izbori mogu se objasniti ovom zavisnošću od Rusije", rekao je Makron svojoj protivkandidatkinji i dodao da Le Pen ne razgovara sa drugim liderima, već sa svojim ruskim bankarom i to je problem.

U žustroj razmeni mišljenja, tokom koje je Makron u jednom trenutku upitao da li se šali, Marin le Pen je odbacila optužbe na račun njenih političkih odnosa sa Rusijom.

- Ja sam potpuno slobodna i nezavisna žena - rekla je Le Pen u debati koju su obeležile međusobne optužbe i povišen ton uz uzajamna upadanja u reč sagovornika.

Dodala je da se Makron više puta susretao sa Putinom i da mu je ukazivao najviše državne počasti tokom njegovih poseta Francuskoj, na šta je Makron uzvratio da je to činio kao predsednik Francuske u okviru ustaljenih protokola.

Le Pen je, pored ostalog, rekla i da se njena partija i ona lično ne protive islamu, već radikalnom islamizmu.

U Francuskoj će u nedelju, 24. aprila biti održan drugi krug predsedničkih izbora, a nadmetaće se Makron i Le Pen koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od ukupno 12 kandidata.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Makron