Tajvan je podigao nivo bezbednost

Tajvanska televizija se izvinila i pozvala ljude da ne paniče nakon što su greškom prijavili kineski napad na Tajpej usred rastućih tenzija sa Pekingom.

Tokom jutarnjeg emitovanja u sredu, kineski televizijski sistem je greškom prikazao informaciju na dnu ekrana o kineskom raketnom napadu na ratne brodove i ključnu infrastrukturu u blizini Tajpeja, javili su lokalni mediji. Vest je uključivala poruke da bi "mogao da izbije rat" i govorilo o požaru koji su podmetnuli "kineski agenti" na glavnoj železničkoj stanici u prestonici i proglašenju vanrednog stanja.

- Građani, nemojte paničariti. Ovako razjašnjavamo informaciju i izvinjavamo se - najavio je voditelj u 10 časova po lokalnom vremenu. Ona je rekla da su upozorenja deo vatrogasne vežbe u utorak, ali da su zbog tehničke greške prikazana u sredu ujutro.

Kina nikada nije poricala da bi nasilno povratila kontrolu nad Tajvanom i pojačala je svoje vojne operacije oko te ostrvske države u poslednje dve godine. Tajvan je podigao nivo bezbednosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, strahujući da bi Peking mogao da prati potez Moskve.

Rat u Ukrajini izazvao je debatu o njegovim implikacijama na Tajvan i njegovoj spremnosti da se brani, kao što je obuka rezervista. Tajvanska vojska je prošle nedelje objavila svoj prvi priručnik za civilnu odbranu, u kojem građanima daje uputstva kako da postupe u vojnom scenariju.

Autor: redportal.rs

#Tajvan

#Tajvanska televizija

#kina

#napad