Krstarica Moskva je bila 60 do 65 nautičkih milja južno od Odese kada se požar

Ruska raketna krstarica Moskva danima posle potonuća fascinira istraživače, analitičare, a sada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje pokazuju kako je i koliko brod oštećen, kao i kako iz njegovog zadnjeg dela tinja gusti crni dim.

Rob Li koji predaje na londonskom koledžu navodi da su, prema njegovom mišljenju, objavljene fotografije autentične, a navodi i da njemu deluje da su brod udarile ukrajinske rakete Neptun.

IZVOR: TW/@CovertShores

Iako nema zvaničnih podataka o statusu posade, u prvim vestima javljeno je da su svi sa broda blagovremeno evakuisani. Ipak, Novaja Gazeta objavila je, prenosi Jutarnji, da je približno 40 mornara ubijeno u raketnom napadu na ruski ratni brod, a da ih i je nekoliko nestalo. U novinama su citirali majku mornara za koga se veruje da je bio na brodu.

Majka je za Gazetu ispričala da joj je sin u telefonskom razgovoru rekao da je brod Moskva pogođen s tri projektila sa ukrajinskih teritorija.

- Nazvao me i plakao zbog onog što je video. Kaže da je bilo zastrašujuće - rekla je majka na čijoj su anonimnosti insistirali.

Krstarica Moskva je bila 60 do 65 nautičkih milja južno od Odese kada se požar, koji je trajao nekoliko sati, razbuktao.

Rusija je saopštila da je požar na brodu, na kojem bi obično bilo 500 mornara, primorao celu posadu da se evakuiše, da je požar ugašen i da će brod biti odvučen u luku sa netaknutim lanserima navođenih projektila, ali je tokom šlepanja došlo do potonuća.

Autor: redportal.rs

#Moskva

#fotografije

#krstarica

#raketna krstarica Moskva