Italijanska vlada trenutno radi na obezbeđivanju novih kanala za snabdevanje prirodnim gasom

Zahtev Rusije za plaćanje prirodnog gasa u rubljama ne može da bude realizovan, kaže italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, navodeći da bi se time kršile sankcije EU.

- Ne možemo da plaćamo u rubljama. Rusija je uvela šemu duplog obračuna iz evra u rublje, što je nemoguće prihvatiti jer bi to značilo zaobilaženje sankcija protiv (ruske) centralne banke - rekao je Di Majo u intervjuu za italijanski Radio 24.

Prema njegovim rečima, Rusija je sama sebi uvela embargo "sa tehničke tačke gledišta", prenosi Raša tudej (RT).

Di Majo je takođe rekao da italijanska vlada trenutno radi na obezbeđivanju novih kanala za snabdevanje prirodnim gasom, dodajući da je premijer Mario Dragi već posetio Alžir i da planira da pregovara o dodatnim isporukama sa Angolom i Kongom u bliskoj budućnosti.

- Ubeđen sam da Italija ne treba da toleriše bilo kakav oblik ucene. Moramo da diverzifikujemo snabdevanje, to još nismo uradili, ali moramo - naglasio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u martu saopštio da "neprijateljske zemlje" koje su uvele sankcije Moskvi moraju da plaćaju ruski prirodni gas isključivo u rubljama.

To je naišlo na negativan odgovor iz većine zemalja članica EU. Ipak, neke države, uključujući Mađarsku i Slovačku, zaopštile su da su spremne da prihvate ovaj način plaćanja. Kremlj je takođe nagovestio da će u budućnosti sve ruske sirovine morati da se plaćaju u rubljama, dodaje RT.

Autor: redportal.rs

#Italija

#rublje

#ruski gas