Zbog širenja gripa

Širenje ptičjeg gripa u SAD i Francuskoj znatno je smanjilo globalnu snabdevenost jajima, što pred Uskrs najavljuje probleme i u mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezujući se na skuplju energiju i nestašicu radne snage, prenosi Kurir.rs.

Više cene jaja posebno su bolne za potrošače koji u njima vide jeftini izvor proteina i zamenu za skupo meso. Potražnja tradicionalno naglo raste oko Uskrsa i Pashe u SAD-u i Evropi, kada se farbaju jaja i pripremaju kolači. Ptičji grip uništio je ove godine više od 19 miliona ptica na živinskim farmama u SAD i eliminisao oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015. godine, navodi Rojters pozivajući se na podatake savezne i državne vlade.

SAD je povećao uvoz jaja iz nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Španiju, kako bi poboljšao snabdevanje, iako je uvoz sada manje isplativa opcija zbog epidemije u Euvropi, rekli su analitičari. Francuska pak beleži najtežu pojavu ptičjeg gripa u istoriji, sa oko osam posto mrtvih koka nosilja.

U Francuskoj su veleprodajne cene jaja porasle 69 posto u odnosu na prošlu godinu, objavila je kancelarija za farme FranceAgriMer. To će za potrošače značiti više cene prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju jaja. Smrtonosni virus i rat najnoviji su izazovi za dobavljače jaja koji su do sada muku mučili s nestašicom radne snage i visokim troškovima energije i žitarica.

Više cene jaja smanjuju zaradu mlinarske i prehrambene industrije, nadovezavši se na više troškove brašna i drugih sirovina. Očekuje se da će cene jaja ostati povišene, rekli su proizvođači, budući da će biti potrebni meseci da se proizvodnja na zaraženim farmama obnovi. Zaraza otežava rad u pogonima gde se jaja prerađuju i koriste u prehrambenim proizvodima poput mešavina za kolače i palačinke te u sendvičima s jajima.

Snabdevanje Bliskog istoka teško pogađa i rat u Ukrajini. Santoš Kumar, koji jaja uvozi za Farzana Trading u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da pošiljke iz Ukrajine u prošle dve nedelje, koliko je njemu poznato, nisu stizale. Farzana sada umesto toga uvozi jaja iz Turske, dodaje Kumar. Ukrajina je 2021. proizvela 14.1 milijardu jaja, pokazuju podaci ukrajinske državne službe za statistiku.

U 2020. proizveli su ih 16.2 milijarde, više nego Francuska, najveći proizvođač jaja u EU, koja ih je proizvela 15.7 milijardi. Ukrajina je poslednjih godina bila glavni dobavljač jaja za EU, pre SAD, i imala je pola udela u ukupnom evropskom uvozu.

Autor: kurir.rs

#jaja

#svet

#ugrozeno snabdevanje