Rusija obezbeđuje oko 35% obogaćenog uranijuma potrebnog za reaktore širom sveta i izgradila je mnogo reaktora puštenih u rad poslednjih nekoliko godina

Rosatom, najveći svetski izvoznik nuklearnih reaktora i koji skoro da ima monopol nad gorivom za proizvodnju električne energije, snabdeva nuklearnim gorivom evropske zemlje od kojeg zavisi na desetine miliona Evropljana. Ukoliko bi došlo do preranog prekida odnosa s Rusijom to bi ugrozilo snabdevanje električnom energijom 100 miliona Evropljana, u zemljama koje se oslanjaju na nuklearne elektrane kao svoj najveći izvor čiste energije, naveo je Blumberg.

Prema podacima iz marta ove godine, Rusija obezbeđuje oko 35% obogaćenog uranijuma potrebnog za reaktore širom sveta i izgradila je mnogo reaktora puštenih u rad poslednjih nekoliko godina.

Alternativni snabdevač je neophodan, nedavno je istakla finska zamenica direktora za energetiku u ministarstvu ekonomije Liza Heikinheimo. Rekla je da je to "problem koji će uskoro postati stvarnost". Međutim, da bi do promene snabdevača došlo potrebne su godine, saglasni su mnogi stručnjaci.

S druge strane, Moskvi je izvoz nuklearnog goriva ključna geopolitička poluga i sada, usled sankcija uvedenih zbog intervencije u Ukrajini, Rosatom širi svoj domet ka Kini, Indiji, Iranu i Turskoj, zemljama koje nisu uvele nikakve kaznene mere Rusiji.

Rosatom nije, zasad, pod sankcijama koje su Sjedinjene Države i Evropska Unija uvele Rusiji.

Pre nekoliko dana, Mađarska je dobila prvu isporuku goriva iz Rusije za nuklearku Paks, koja ima četiri ruska VVER-440 reaktora i proizvodi gotovo polovinu električne energije u Mađarskoj, preneo je sajt pauertehnolodži. Umesto železnicom preko Ukrajine, gorivo je stiglo avionom preko vazdušnog prostora Belorusije, Poljske i Slovačke, uz odobrenje tih zemalja.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da za njegovu zemlju postoji „crvena linija” - sve aktivnosti vezane za korišćenje nuklearne energije treba da budu izuzete od sankcija, kao što je transport nuklearnog goriva vazdušnim saobraćajem.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#nuklerano gorivo

#rusija