Pritisci su veliki i na Srbiju

Zapadne države predvođene Amerikom planiraju da Rusiju i bukvalno izbace iz Ujedinjenih nacija proterivanjem svih njenih diplomata sa Ist Rivera čime bi najveća država sveta, mimo Povelje i brutalnim kršenjem prećutne eksteritorijalnosti svetske organizacije praktično bila eliminisana iz međunarodne arene.

O ovom planu, koji bi mogao i te kako da ugrozi našu borbu za očuvanje Kosova i Metohije, uveliko se spekuliše u diplomatskim salonima, a potku ima i u činjenici da je u poslednjih nekoliko nedelja teritoriju SAD moralo da napusti 12 ruskih diplomata, pod optužbom za špijunažu. Pošto Rusiju nije moguće formalno isključiti iz UN i njenog izvršnog tela Saveta bezbednosti, zapad čini sve da to učini - fizički, odnosno proterivanjem kompletnog osoblja.

Nije tajna da bi zapadne članice UN rado Rusiju videle van ovog tela, ali Povelja na osnovu koje je ova organizacija utemeljena nalaže da je za isključenje članice potreban predlog i odluka Saveta bezbednosti. Rusija je stalna članica SB koja ima pravo veta, pa bi na bilo koju odluku ovog tipa spustila rampu. Pod uslovom da bude imala ikog u sali da tamo stisne taster "protiv".

Zato će, kažu naši diplomatski izvori, Amerika ići zaobilaznim putem, proterujući ruske diplomate pod različitim izgovorima, kako bi se njihova misija "osula" i aktivnosti umanjile.

- To ne bi bilo prvi put, i u vreme SSSR bilo je takvih situacija, sovjetski predstavnici bili bi zamoljeni da napuste Ameriku. U takvim slučajevima SAD uskrate boravišnu vizu ili diplomatsku akreditaciju i time zaobilaze kršenje diplomatskih konvencija. Na ovaj način imaju pravo da nekoga zamole da se vrati kući. To se dešavalo i sa diplomatama sa Kube, ali i na nekih drugih zemalja - kaže nam diplomata Branko Branković.

Ipak, naš sagovornik ističe da se nikada do sada nije dogodilo da cela misija bude "najurena", i zbog toga što UN imaju i neku vrstu eksteritorijalnosti.Inače, jasno je da takav razvoj događaja ne bi išao naruku ni Srbiji, jer je Rusija glavni zaštitnik naših nacionalnih interesa u UN.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je upozorio da bi se izbacivanje Rusije iz UN veoma loše odrazilo na našu zemlju, jer bi postojala mogućnost promene Rezolucije 1244 i priznavanja Kosova od strane evropskih država koje to još nisu učinile. Šef države je tada kazao da bi, nakon izbacivanja Rusije iz UN, usledili pritisci na Kinu da se promeni Rezolucija 1244, nakon čega Srbija više ne bi imala pravni osnov na koji može da se pozove radi očuvanja teritorijalnog integriteta.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da Amerika može na razne načine da umanji broj ruskih diplomata, ali da ne može potpuno da ih protera. On je uveren da će ruska misija u UN uvek imati dovoljno kapaciteta da zaštiti interese Srbije.

I dok traju velika svetska previranja, pritisci na našu zemlju da izabere stranu u novom hladnom ratu sve su jači. Ako su pre aprilskih izbora u rukavicama poručivali da bi Srbija trebalo da uskladi svoju politiku sa politikom Evropske unije, a to znači uvede sankcije Moskvi, lideri zapadnih zemalja sada to rade otvoreno.

Iskoristili su i čestike predsedniku Vučiću da neuvijeno naglase šta žele i šta očekuju, pa je tako francuski predsednik Emanuel Makron izrazio nadu da će Srbija koja je na putu ka EU nastaviti posao koji je započet i zajedno sa zemljama članicama raditi na obnovi mira koji je doveden u opasnost ruskom agresijom protiv Ukrajine.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je istakla da je zbog rata u Ukrajini koji ima za cilj i podelu Evrope važno da EU podrže zemlje koje su na putu ka članstvu, a posebno je poručila da bi Srbija trebalo da podrži spoljnu politiku Brisela, a time i sankcije. I šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman smatra da je ponašanje Srbije neodrživo jer odbija da uskladi politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji.

Pretnje Beogradu su raznovrsne - od toga da će nam u znak odmazde uvesti kaznene mere, do toga da će naložiti povlačenje svojih kompanija koje ovde imaju fabrike.

Autor: Novosti.rs

#Amerika

#UN

#rusija