I dalje se ne zna odakle je stigao!

Kriminalistička istraga sprovedena posle pada letelice na Zagreb pokazala je da je dron bio preuređen i da je nosio bombu. Šteta je 90.000 evra, a istražitelji su pad letelice u neposrednoj blizini studentskog doma okvalifikovali kao teško kazneno delo.

Glavni vojni vazduhoplovni istražitelj Mario Počinok kaže da je letelica bila namenjena za dubinsko izviđanje teritorija i da se kretala brzinom od 900 do 1000 kilometara na čas. Lansirana je pomoću posebnog vozila na raketni pogon, ali za sada još nije utvrđeno ko ju je i odakle lansirao. Navodno postoje 152 slična drona koja su opremljena za snimanje visoke rezolucije.

Nakon pada ostaci letelice su prevezeni u prostore Hrvatske vojske, gde je provedena istraga. Hrvatski predsednik Zoran Milanović tvrdio je da avio-bombe nije bilo, dok je premijer Andrej Plenković javno pokazao delove koji su potvrđivali da je dron imao bombu.

Nastavlja se i istraga koja bi trebalo da utvrdi odakle je dron došao, ali je malo šanse da će ta misterija biti rešena. Ukrajinci su demantovali da su oni lansirali letelicu, dok se ruske vojne snage nisu izjašnjavale.

Zna se samo to da je dron preleteo Rumuniju i Mađarsku i na kraju pao u Zagrebu. Da je svega nekoliko metara pao dalje, posledice bi bile katastrofalne, jer u studentskom domu živi oko 4000 studenata.

Autor: Novosti

#Dron

#eksploziv

#zagreb