Indeks potrošačkih cena u martu porastao za 8,5% u odnosu na prethodnu godinu

Inflacija potrošača u SAD u martu nastavila je da raste, najbržim godišnjim tempom u poslednje četiri decenije, izvestilo je u utorak Ministarstvo rada SAD.

Najnoviji podaci su još jedan podsetnik da je inflacija uporno visoka, što bi opravdalo agresivnije povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi, na predstojećim sastancima o politici.

Indeks potrošačkih cena (CPI) prošlog meseca je porastao za 1,2% u odnosu na prethodni mesec, nakon povećanja od 0,8% u februaru, prema Birou za statistiku rada (BLS) Ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cena u martu porastao je za 8,5% u odnosu na prethodnu godinu, što je najveće povećanje još od decembra 1981. godine.

To je u poređenju sa rastom od 7,9% na godišnjem nivou u februaru, pokazao je izvještaj.

Takozvani osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje hranu i energiju, porastao je u martu za 0,3% nakon rasta od 0,5% prethodnog meseca.

Osnovni CPI je skočio 6,5% u poslednjih 12 meseci, nakon što je u februaru porastao za 6,4%.

U izveštaju se navodi da su povećanja indeksa za benzin, smeštaj (usluga koju stambene jedinice pružaju svojim stanarima) i hranu najviše doprinela desezoniranom povećanju svih artikala.

Indeks benzina je u martu porastao za 18,3% i činio je više od polovine mesečnog povećanja svih artikala. Indeks hrane je porastao za 1,0%.

Autor: Zoran Spasić

#SAD

#Sjedinjene Američke Države

#inflacija