Uprkos niskoj februarskoj stopi ekspanzije, britanska privreda je za 1,5 odsto veća nego u februaru 2020

Rast britanske ekonomije je u februaru usporio oštrije nego što se očekivalo, pri čemu je bruto domaći proizvod porastao za 0,1 posto na mesečnom nivou u odnosu na rast od 0,8 procenata u januaru, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Uprkos niskoj februarskoj stopi ekspanzije, britanska privreda je za 1,5 odsto veća nego u februaru 2020, pre izbijanja pandemije kovid-19, saopštila je Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), prenosi CNBC.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u pandemijskoj 2020. godini zabeležilo privredni pad od 9,0 posto na godišnjem nivou, najveći u toj zemlji od Prvog svetskog rata, ali se ekonomija snažno oporavila prošle godine, pri čemu je pretrpela neveliki udarac od omikron varijante korona virusa u decembru.

Ipak, ekonomisti su smanjili prognoze rasta Britanije za 2022. godinu zbog uzleta inflacije koju je izazvao skok cena energenata i robe, delom i rat u Ukrajini, kao i aktuelni problemi u lancu snabdevanja koji su prisutni još od izbijanja pandemije.

Britanska državna Kancelarija za budžetsku odgovornost je prošlog meseca srezala prognozu rasta za ovu godinu na 3,8 posto sa 6,0 procenata koliko je predviđala u oktobru, procenjujući da će inflacija dostići 40-godišnji maksimum od 8,7 odsto kasnije ove godine.

Mesečni rast britanske ekonomije u februaru pogurao je sektor usluga, pre svega industrija putovanj i turizam, dok je proizvodni sektor pao za 0,6 posto u odnosu na prethodni mesec, povučen padom u automobilskoj i drugim industrijama zbog nestašice komponenti.

Autor: Tanjug

#0.1 %

#BDP

#Ujedinjeno Kraljevstvo

#Velika Britanija

#februar