Zabrana bi dovela do masovne nezaposlenosti i društvene krize

Nemačka će se suočiti sa masivnim brojem nezaposlenih, društvenom krizom i nemirima ukoliko se oduli da naglo prestane sa kupovinom ruskog gasa - izjavio je lider Bavarske Markus Soder.

U intervjuu za The Westdeutsche Allgemeine Zeitung Soder je izjavio da je Nemačka već bila na ivici ekonomske krize, sa tzv. galopirajućom inflacijom koja je bila prisutna i pre početka rata u ukrajini. Političari svi citiraju cene energenata i cene hrane, koji je već ogroman teret za porodice.

Prema Soderu:

Ako zaustavimo gas iz Rusije, gotovo preko noći, onda ćemo automatski iskusiti masivan broj nezaposlenih, društveni kolaps i demokratsko nezadovoljstvo. Molim Vladu u Berlinu da dela sa okom na budućnost i da juri u nikakav dogovor.

Umesto toga lider Bavarske je pozvao da se dostavi što više poružja u Ukrajinu. Soder je i tu kritikovao nemačku Vladu, ističući da je bila previše birokratski nastrojena i da nije uspela da dostavi potreban broj naoružanja Ukrajini.

Pored LNG gasa, naveo je da je jedan od načina da se zaobiđe je i eksploatacija energetskih resursa Evrope. Na pitanje da li to znači da će Evropa početi da iskopava i uljane škriljce (fracking) koji su zabranjeni u Nemačkoj, odgovorio je da se ponovo mora reevaluirati šta je prihvatljivo a šta ne. Dodao je kratko:

SAD su potpuno postale energetski samodovoljne zbog frakinga.

Autor: redportal.rs

#Bavarija

#EU

#Nemačka

#SAD

#Soder

#društveni potres

#rusija

#ruska energetika

#ruski gas