Poglavar RPC je ranije javno branio ruske operacije u Ukrajini

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril pozvao je Ruse da podrže vlasti koje sprovode "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, piše Rojters.

Poglavar RPC je ranije javno branio ruske operacije u Ukrajini. On vidi rat kao bedem protiv zapadne liberalne kulture, koju vidi kao dekadentnu.

- Neka nam je Gospod na pomoći da se ujedinimo u ovom teškom vremenu za našu otadžbinu, uključujući i oko vlasti - rekao je patrijarh tokom liturgije u Moskvi, prenela je agencija Interfaks.

- Neka vlast odgovara narodu, skromna i voljna da mu služi čak i po cenu sopstvenog života - dodao je patrijarh, koji važi za bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Patrijarhova podrška invaziji, u kojoj su navodno poginule hiljade ruskih vojnika i ukrajinskih civila, naišla je na negativne reakcije u delovima Rusije, navodi Rojters.

Kiril je, kako je saopšteno, verovao da će, kada se stanovništvo ujedini oko vlasti, "postojati iskrena solidarnost i sposobnost da se odbiju neprijatelji, bilo spoljašnji ili unutrašnji".

Autor: redportal.rs

#patrijarh Kiril

#putin

#rusija