Slovačka Kijevu predala sistem S-300, Češka tenkove i transportere, Rusija ponavlja da su konvoji sa oružjem legitimni vojni cilj

SAD šalju bateriju sistema "patriot" u Slovačku nakon što je Ukrajina od Bratislave dobila protivvazduhoplovni sistem S-300, prenosi američka televizija Ej-Bi-Si njuz. Prethodno je Češka isporučila Ukrajini tenkove, višecevne raketne bacače, haubice i pešadijska borbena vozila.

Ovim rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Zapad se više ne ograničava samo na isporuke lakog defanzivnog oružja već isporučuje i teško naoružanje. To povećava rizik od direktnog sukoba Moskve za državama NATO-a.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov ponovio je da su svi konvoji na teritoriji Ukrajine s naoružanjem i vojnom opremom pristiglom sa Zapada legitiman vojni cilj za Oružane snage Ruske Federacije.

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je juče u Kijevu, gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da novi paket sankcija protiv Rusije neće biti poslednji, već će sankcije biti pooštravane sve dok ne stane rat. U vezi s navodnim ruskim zločinima u Buči Nehamer je naglasio da je važno da međunarodno pravosuđe istraži te tvrdnje.

Zelenski je intervjuu za nemački list „Bild” istakao da Kijev nema drugu opciju osim da razgovara s Moskvom. On je otkrio da je jedan od vodećih političara EU tražio dokaze da događaji u Buči, za koje Ukrajina tvrdi da predstavljaju ratni zločin ruskih snaga, nisu inscenirani. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da počinioci ubistava civila u ukrajinskom gradu Buča moraju da odgovaraju.

- To su ratni zločini na koje ne možemo da pristanemo - rekao je Šolc, prenosi Rojters. Ukrajina optužuje Rusiju da je u Buči, kod Kijeva, počinila masakr civila, ali Moskva to kategorički demantuje, podseća Tanjug.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su borbeni lovački avioni Su-30SM i Su-35 uništili ukrajinski raketni sistem Buk-M1. Ruske snage uništile su i skladišta municije u vazduhoplovnoj bazi Mirgorod u centralnoj Ukrajini i u blizini naselja Novomoskovsk u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ruska vojska uspela je da oslobodi 14 mornara koje je na Azovskom moru zarobila ukrajinska armija. Ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova saopštila je da su oslobođeni moreplovci koji su bili zarobljeni na brodu Azov Konkord. Oni su na tom brodu blokirani 24. februara, kada je i pokrenuta specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, preneo je Sputnjik. Inače, Rusija je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, a invaziju sada predvodi general Aleksandar Dvornjikov, koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji, prenosi Bi-Bi-Si, pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage nastavljaju pripreme za ofanzivu na istoku Ukrajine, prenosi Ukrinform.

- Ne možemo isključiti mogućnost da će Kijev biti sledeća etapa u napadu ruskih trupa - izjavio je Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

On je dodao i da se ne mogu isključiti napadi na Odesu, javlja agencija Unian. „Ako govorimo o prestonici i grupisanju ruskih trupa u Belorusiji, nažalost, ne možemo isključiti da će Kijev biti sledeći cilj napada”, rekao je Denisenko.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručio je da oni koji su počinili raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku treba da budu pozvani na odgovornost. U petak je u napadu raketom „točka U” na železničku stanicu u Kramatorsku poginulo najmanje 50 ljudi, a stotinak je ranjeno. Rusija negira da je odgovorna za napad i tvrdi da je raketa ispaljena sa teritorije koju kontroliše ukrajinska vojska, kao i da ne koristi stare sovjetske rakete kakvom je nedavno pogođen i Donjeck.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Zapad

#naoružavanje

#rusija