Majli je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu najveća prijetnja miru i sigurnosti Evrope, a moguće i sveta koju je on video u njegove 42 godine služenja u američkoj vojsci

Najviši američki vojni zvaničnik Mark Majli rekao je zastupnicima u utorak da svet postaje sve nestabilniji i da se potencijal za značajan međunarodni sukob povećava, a ne smanjuje, prenosi CNN.

Predsedavajući Združenog štaba načelnika general Mark Majli i ministar obrane Lloyd Austin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Kongresa u svom prvom svjedočenju nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Dvojica čelnika Pentagona rekli su da su prijetnje Rusije i Kine i dalje značajne, a branili su način na koji SAD pristupa ratu i šalje oružje Ukrajini.

Majli je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu najveća prijetnja miru i sigurnosti Evrope, a moguće i sveta koju je on video u njegove 42 godine služenja u američkoj vojsci, no dodao je kako je ohrabrujuće vidjeti da se svijet okuplja oko pitanja Ukrajine.

- Ruska invazija na Ukrajinu preti potkopati ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za koje su se moji roditelji i generacije Amerikanaca tako teško borili kako bi odbranili - rekao je Majli.

- Sada se suočavamo s dve globalne sile - Kinom i Rusijom. Svaka sa značajnim vojnim sposobnostima, a obe nameravaju iz temelja promeniti pravila trenutnog globalnog poretka - dodao je Majli.

Smatra kako ulazimo u svet koji postaje sve nestabilniji i da se potencijal za značajne međunarodne sukobe samo povećava, a ne smanjuje.

Predstavnici u Kongresu usmerili su svoju pažnju na raspravu o oružju koje se isporučivalo Ukrajini te postavljali pitanja može li se učiniti više na tom planu jer Ukrajina nastavlja tražiti dodatnu pomoć u naoružanju.

Predsedavajući Odbora za oružane snage Kongresa Adam Smit istakao je kako je jedno od najvećih pitanja to da li se može učiniti više.

- Kako možemo biti sigurni da činimo apsolutno sve što možemo da im pomognemo? - upitao je članove Odbora Smit.

SAD će podržati uspostavljanje stalne vojne baze u istočnim zemljama NATO-a kao što su Poljska ili države Baltika kako bi pomogle odvratiti Rusiju. NATO još uvek raspravlja o tome na koji način bi trebao pojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Evropi.

Zastupnici u američkom Kongresu smatraju da sankcije imaju vrlo slabe rezultate u odvraćanju agresije, ali da su uspele nametnuti značajne troškove Rusiji. Smatraju da su procene Pentagona da će Rusija za nekoliko dana preplaviti Ukrajinu bile su potpuno pogrešne.

Autor: redportal.rs

#Sukob

#general Mark Majli

#svet