Još je rano, ali SAD su sigurne da će na kraju sakupiti dovoljno dokaza za osudu

Stalni predstavnim SAD u NATO Džulijan Smit je izjavila danas da Alijansa sakuplja dokaze pomoću kojih bi osudila ruskog predsednika Vladmira Putina za ratne zločine u Ukrajini:

Ono što mi moramo da uradimo je da sakupimo sve informacije koje su nam potrebne da bi izveli pred sud Putina i njegov tim iz Moskve, i to možemo da učinimo na više načina od kojih je jedan Međunarodni sud pravde. Postoji i opcija UN. Postoji više načina da to izvedemo.

Odgovarajući na pitanja o toma na koji način bi SAD mogle da pomognu u istraživanju ratnih zločina koje je počinila Rusija u Ukrajini, Smit je odgovorio:

Kao prvo, ono što želimo je da osiguramo da iznesemo istinu na videlo da bi do kraja razmeli šta se događa na terenu, a za to nam je potrebno da sakupimo što više informacija.
Trenutno se oslanjamo nas očevidce i svedoke ukrajinskih građana. Imamo organizacije unutar ukrajine kao i različite NVO koje sakupljaju informacije takođe. Trenutno sklapamo narativ, pokušavamo da vidimo smisao i kontekst o tome šta se događa. Trenutno pregledamo slike užasa iz Buče, ali vrlo moguće da postoje i druge lokacije takođe.

Smit je dodao da je još prerano da definitvno znamo šta se dogodilo u Buči i drugim gradovima gde su navodno ruske snage počinile ratne zločine, ali je dodao da je poprilično siguran da će se sakupiti dovoljno dokaza da se osudi Putin.

Autor: redportal.rs

#Buča

#Dokazi

#Genocid

#NATO

#Ukrajina

#istraga

#osuda

#putin

#rat

#ratni zločini

#rusija

#sakupljanje