Teške optužbe na račun ruske vojske i Ruske Federacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ogorčeno izjavio da Ukrajina želi da pokaže svetu šta se dogodilo u malom kijevskom predgrađu Buči. Predsednik se zakleo da zemlja neće stati dok ne pronađe krivce.

Obraćajuči se reporterima danas iz Buče, Zelenski je izjavio da je veoma važno to što su mediji ovde u gradu i da mogu da svedoče:

Želimo da pokažemo vama i svetu šta se ovde dogodilo. Šta je ruska vojska učinila. Šta je Ruska Federacija učinila u miroljubivoj Ukrajini. Važno nam je da sami vidite da su sve ovo bili civili.

Šokantne slike, kako se navodi, mrtvih civila koji se nalaze po ulicama u Buči izazvale su nevericu u međunarodnoj zajednici. Kremlj je izrazio duboku sumnju prema takvim izveštajima, negirajući sve optužbe na račun Ruske Federacije.

EU je danas objavila da je uspostavila zajednički istražni tim sa Ukrajinom da bi se istražili navodni zločini Rusije i zločini protiv čovečnosti.

Zelenski je izjavio reporterima da je trenutna situacija pitanje života i smrti, naglašavajući da će Ukrajina učiniti sve da pronađe počinioce:

Maksimalno ćemo prionuti, nećemo stati ni minut dok ne otkrijemo sve kriminalce i mislim da to činimo za benefit cele civilizacije.

Zelenski je takođe upozorio da ako se ne nađe civilizovano rešenje, ukrajinski narod će naći necivilizovano kojim će rešiti problem.

Autor: redportal.rs

#Buča

#EU

#Genocid

#Masakr

#NATO

#Ruska Federacija

#SAD

#Ukrajina

#Zelenski

#bajden

#ratni zločin

#rusija

#zločin protiv čovečnosti