Makron: Potrebno Rusiji uvesti nove sankcije zbog zločina u Buči

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za masovno ubistvo civila u Buči, što Moskva negira. NATO poručuje da se ruska vojska ne povlači iz regiona Kijeva, već da se repozicionira. Za danas najavljen nastavak pregovora.

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije procenilo je da su direktni gubici zbog rata dostigli 565 milijardi dolara.

Ukrajinske vlasti razgovaraju o pristanku na vanblokovski i nenuklearni status uz bezbednosne garancije niza zemalja, među kojima se najčešće pominju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, kao i Turska, Nemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael.

Volodimir Zelenski je, međutim, rekao da jošni od koga nisu dobili bezbednosne garancije koje traže za nagodbu sa Rusijom.

Nakon što su objavljeni izveštaji o masovnim grobnicama i telima koja još leže na ulicama u regionu Kijeva,Ukrajina je optužila Rusiju za masovno ubistvo civila, a Zapad najavljuje nove sankcije. Moskva je optužbe odbacila, navodeći da je reč o provokaciji. Ministarstvo ekonomije Ukrajine procenilo je da su direktni gubici zbog rata dostigli 565 milijardi dolara.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča.

Makron je za Radio Frans Inter rekao da postoje "veoma jasni tragovi" koji ukazuju na to da su ruske snage odgovorne za ratne zločine u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločin nad 20 civila.

Ministarstvo odbrane navelo je da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delegacija Rusije i Ukrajine licem u lice u Turskoj.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kijev