Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

- Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država - kazao je Zelenski u intervjuu za 'Foks njuz', dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu 5 Severnoatlantskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz SAD, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbednosnih garancija.

On je rekao da su, među zemljama koje su se ponudile, Izrael i Irska.

- Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta - kazao je Zelenski.

IZVOR: YT / 24 Канал

Autor: Tanjug

#Aleksandar Čali

#Sporazum

#Ukrajina

#Vladimir Zelenski

#kina

#rusija