Optuženi je dalje dostavljao ruskoj obaveštajnoj službi informacije o rezervnom sastavu Bundesvera, saradnji između vojnog i civilnog sektora, a posebno o strukturi i aktivnostima službe civilne odbrane

Nemačko savezno tužilaštvo podnelo je u petak optužnicu protiv nemačkog državljanina, bivšeg oficira nemačke vojne rezerve, zbog špijuniranja za Rusiju, prenose mediji pozivajući se na saopštenje tužilaštva.

- Svezno tužilaštvo podiglo je optužnicu vijeću Višeg regionalnog suda u Dizeldorfu protiv njemačkog državljanina Ralfa G. Postoji dovoljno osnova da se sumnja da je okrivljeni radio za stranu obaveštajnu službu protiv interesa Nemačke i protiv zemlje članice NATO-a - navode mediji, navode tužilaštva.

Prema navodima tužilaštva, Ralf G. bio je rezervni oficir u Bundesveru, bio je na čelu okružnog štaba za komunikacije i bio je član nekoliko poslovnih udruženja. On je dodao da je "najkasnije 2014. godine" preko raznih pojedinaca održavao kontakte sa ruskom obaveštajnom službom, do marta 2020. godine i prenosio informacije, javno dostupne i iz zatvorenih izvora, koje je dobijao u skladu sa položajem rezervnog oficira i članstvom. u poslovnim udruženjima.

Optuženi je dalje dostavljao ruskoj obaveštajnoj službi informacije o rezervnom sastavu Bundesvera, saradnji između vojnog i civilnog sektora, a posebno o strukturi i aktivnostima službe civilne odbrane.

Optuženi Ralf G. takođe je prenosio informacije o posledicama po Nemačku i Evropsku uniju skankcija uvedenih Rusiji posle 2014. godine, nakon puča u Kijevu, kada je crnomorsko poluostrvo Krim odlučilo da se pridruži Rusiji na referendumu koji Zapad smatra nelegalnim.

Takođe je, kako se navodi, prosleđivao lične podatke o visokim ličnostima Bundesvera, kao i kontakt podatke biznismena. Pored toga, saopštilo je tužilaštvo, oficir je dao pregled odbrambene i bezbednosne politike Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika.

Za takvu saradnju Ralf G. dobio je pozive da prisustvuje raznim događajima koje organizuju ruske vladine agencije, dodaje tužilaštvo, ne precizirajući o kakvim se događajima radi.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#oficir

#rusija

#špijunaža