Najbogatiji čovek na planeti rekao kako je to postigao

Vlasnik sajta amazon.com i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos podelio je sa svetom savete koji su po njemu ključni za poslovni i životni uspeh u svojoj knjizi Izumi i lutaj (Invent and Wander).

Nekim stavovima u knjizi je iznenadio mnoge, pogotovo kad je u pitanju njegov stav po pitanju spavanja. On naime, govori da je dobar i duži san neophodan za donošenje ispravnih odluka.

Treba ići na spavanje rano i ustajati rano. Gledam uvek da se dobro naspavam jer je to ključna stvar u procesu donošenja odluka. Kada ste CEO vaš posao je da donosite manji broj jako kvalitetnih odluka, a ne da donosite hiljadu odluka dnevno. Za to vam je potreban dobar san - piše 56-ogodišnji milijarder.

Po Bezosu je dakle stvar je u kvalitetu a ne kvanitetu odluka, budući da više budnih sati bi mu omogućilo da donosi više odluka, ali u isto vreme bi šansa da donese pogrešnu drastično porasla.

Druga stvar koju Bezos smatra za bitnu jeste proces donošenja ispravne odluke, za šta ima poseban pristup.

Postoje dve vrste odluka. Prva je ona vrsta odluke posle koje ne možete da se vraćate nazad, jer su posledice njenog donošenja neopozive ili skoro neopozive. Njima se mora pristupati pažljivo i zahtevaju više vremena za promišljanje. Većina odluka međutim nije takva, već ih možete opozvati u nekom trenutku - objašnjava Bezos.

Problem je što kompanija kako postaje veća, to su odluke sve bliže prvoj vrsti, odnosno neopozivosti, tako da vremenom postaje teško da se utvrdi da li neka odluka pripada prvoj ili drugoj vrsti, što je deo procesa donošenja odluke.

Na kraju, on priznaje da je neophodno da ima svoje trenutke opuštanja.

Volim da ustanem rano, popijem svoju kafu i doručkujem sa decom pre no što krenu u školu. Taj deo dana mi je jako bitan - zaključuje najbogatiji čovek sveta.

Reklo bi se da nije jedini koji voli taj deo dana, tako da je po svoj prilici potrebno još ponešto kako bi se napravila ta vrsta uspeha koju je on napravio.

IZVOR: YT / Sleep Gods

Autor: redportal.rs

#džef bezos

#najbogatiji čovek na svetu