Rekordni budžet za 2023. godinu će se fokusiratina Ukrajinu, kao i na Rusiju i Kinu

Američki predsednik je predložio Kongresu najveći vojni budžet ikada u iznosu od preko 813 milijardi dolara za 2023. godinu - skoro 31 milijardu više od budžeta odobrenog za 2022. Velika je verovatnoća da će se na ovaj budžet dodati još zahteva, jer su se pripadnici obe partije žalili da nije dovoljno veliki usled dejstva inflacije. Kako je izjavio Bajden:

Pozivam da se prione na sakupljanje najveće investicije u bezbednost u istoriji naše zemlje, da se stvori novac koji je potreban da se osigura da naša vojska ostane najspremnija, najutreniranija i najopremljenija vojska na svetu.

Iako je predloženi budžet najveći u istoriji SAD po odobrenoj cifri, kada se uključi inflacija budžet je veći za 1,5% pre no povećanje od 4%. Zbog čega i demokrate i republikanci pokušavaju da guraju na podizanje od 5% do 7%.

Pored navedenog, Bajden je tražio još 682 miliona dolara pomoći za Ukrajinu u cilju borbe protiv ruskog malignog uticaja i da se efektno nastavi borba protiv bezbednosnih, energetskih, sajberbezbednosnih, dezinformacionih, makroekonomskih i društvenih problema. Sudeći po vremenu pisanja zakona, ova pomoć Ukrajini je planirana pre početka rata.

Prema budžetu, aktivan broj armije SAD će biti 1,3 miliona ljudi, gde će se neke branše smanjiti dok će se druge ojačati.

Nova istraživanja će biti pojačana za skoro 10% više novca, dok će svi zaposleni dobiti povećanje plate od 4,6% - najveće povećanje u poslednjih 20 godina.

Autor: redportal.rs

#2023. godina

#Armija

#Avijacija

#Najveći u istoriji

#Pentagon

#SAD

#Ukrajina

#Vojni budžet

#bajden

#kina

#putin

#rat

#rusija