Prema najnovijim dostupnim podacima Evropske komisije, Evropa se 2019. godine oslanjala na Rusiju za 41,1% svog uvoza gasa, 46,7% uvoza čvrstih goriva i 26,9% uvoza sirove nafte

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je platila preko 16 milijardi dolara (15 milijardi evra) Moskvi za uvoz fosilnih goriva.

Više od 5 miliona dolara plaćeno je za uvoz nafte, oko 9,5 miliona dolara potrošeno na gas, a preko 385 miliona dolara otišlo je na uvoz uglja. Podatke je podelio Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), nezavisna istraživačka organizacija, koja trenutno prati koliko novca još uvek teče iz finansija EU u džepove Kremlja.

Da bi procenio obim isporuka fosilnih goriva iz Rusije u Evropu, CREA je pogledao ukupni teretni kapacitet brodova koji napuštaju ruske luke ka lukama EU i kombinovao to sa podacima o prijavljenom obimu uvoza i cenama (na osnovu prosečne vrednosti i istorijskih cena).

- Kao što vidite, gas je i dalje broj jedan (uvoz), zatim dolazi nafta i onda ugalj. I za naftu i za ugalj, isporuke su pale nakon izbijanja rata, ali gas se zapravo povećao - rekao je Lauri Millvirta, vodeći analitičar, CREA.

Zavisnost Evrope od Rusije u održavanju njene ekonomije i topline u domovima oštro je kritikovana otkako su ruske trupe počele da se gomilaju na granici Ukrajine pre početka invazije u punom obimu 24. februara.

Prema najnovijim dostupnim podacima Evropske komisije, Evropa se 2019. godine oslanjala na Rusiju za 41,1% svog uvoza gasa, 46,7% uvoza čvrstih goriva i 26,9% uvoza sirove nafte.

Prošle godine, kada su se pojavili prvi znaci napetosti na granici Ukrajine i Rusije, EU je iz Rusije uvezla 155 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je skoro polovinu svog ukupnog uvoza gasa, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku.

Ova zavisnost od Rusije ne samo da je Vladimiru Putinu dala opasan uticaj na Evropu, već je i omogućila Kremlju da finansira svoju kampanju u Ukrajini, kao što su mnogi osudili. Procenjuje se da polovina ruskog budžeta dolazi od izvoza fosilnih goriva.

Prije rata, smatralo se da EU uplaćuje preko 1,1 milijarde dolara dnevno u ovaj budžet, zahvaljujući uvozu energije. EU je nedavno objavila plan da smanji svoju zavisnost od uvoza ruskih fosilnih goriva, dok istovremeno podržava sopstveni Zeleni dogovor.

Evropska komisija je 8. marta predstavila predlog da smanji uvoz gasa iz Rusije za dve trećine pre kraja 2022. godine, kako bi postala potpuno nezavisna od ruskih fosilnih goriva "znatno pre" 2030. godine.

- Jednostavno ne možemo da se oslonimo na dobavljača koji nam eksplicitno preti. Moramo da reagujemo sada da bismo ublažili uticaj rastućih cena energije, diverzifikovali naše snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju čiste energije - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Način za postizanje ovog ambicioznog cilja, prema planu EU, jeste da se obezbedi sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju njegovih izvora i ubrza uvođenje obnovljivih izvora energije za zamenu fosilnih goriva.

Predlog EU ne govori mnogo o tome kako da smanji svoje oslanjanje na rusku naftu i ugalj, ali se očekuje da će detaljniji predlog uslediti u maju. Malo je verovatno da će EU uspeti da sprovede svoj plan ove godine.

Evropske zemlje do sada nisu bile voljne da se u potpunosti odreknu ruskih fosilnih goriva, plašeći se katastrofalnih ekonomskih posledica, čiju ozbiljnost Evropljani već osećaju zbog rasta cena gasa i rastuće inflacije. Prema podacima koje je prikupila CREA, evropskim novcem se i dalje finansiraju Putinove trupe, tenkovi i privatni avioni koji razaraju Ukrajinu.

- Ono što imamo ovde je da je EU postavila ambiciozan plan za smanjenje i eliminisanje uvoza u narednim godinama. Ali u kratkom roku, ovi planovi nisu uticali na njihov uvoz, a zbog visokih cena (gasa) protok novca se zapravo povećao - rekao je Milvirta.

CREA poziva na embargo na uvoz nafte, što vide kao najrealniju promenu koju treba sprovesti u ovom trenutku.

- Sve evropske zemlje i druge zemlje OECD-a imaju strateške rezerve nafte, koje odgovaraju 90 dana potrošnje. A pošto manje od četvrtine evropske nafte dolazi iz Rusije, to znači da bismo u principu mogli da pokrivamo uvoz nafte za celu godinu - rekao je Milvirta.

Zaustavljanje uvoza gasa iz Rusije upravo sada, između strukturne zavisnosti bloka od ruskih snabdevanja i tako niskog nivoa skladištenja gasa, bilo bi mnogo teže za Evropu, dodala je Milvirta.

Autor: redportal.rs

#EU

#Ukrajina

#energenti

#fosilna goriva

#rat

#rusija