Trus je rekla da bi Britanija potencijalno mogla da deluje kao garant ako se postigne rešenje

Mirovni pregovori za okončanje ukrajinskog sukoba mogli bi da budu "dimna zavesa" za ekstremnije ruske vojne manevre, upozorila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras u današnjem intervjuu za Tajms.

- Veoma sam skeptičan. Ono što smo videli je pokušaj da se stvori prostor da se Rusi pregrupišu. Njihova invazija ne ide po planu. Bojim se da su pregovori još jedan pokušaj da se napravi diverzija i stvori dimna zavesa. Mislim da još nismo na tački pregovora - dodala je ona.

Ona je ponovila komentare britanskih obaveštajaca da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da se okrene "sve ekstremnijim akcijama", dodajući da smo „"eć videli užasne zločine".

Kremlj do sada nije uspeo da ostvari svoje početne ciljeve. Iznenađen je razmerama i žestinom ukrajinskog otpora, izjavio je juče šef britanske vojne obaveštajne službe Džim Hokenhol, dodajući da "Rusija sada sprovodi strategiju potrošnje. To će uključivati bezobzirnu i neselektivnu upotrebu sile. To će rezultirati povećanjem civilnih žrtava, uništavanjem ukrajinske infrastrukture i intenziviranjem humanitarne krize."

Trus je rekla da bi Britanija potencijalno mogla da deluje kao garant ako se postigne rešenje i da Putin "ne veruje" da će međunarodna zajednica uvesti takav niz sankcija.

Britanija je nedavno ciljala na oligarhe visokog profila, uključujući vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča.

Britanski ministar spoljnih poslova je rekao da je "izuzetno teško" predvideti ukidanje sankcija, dodajući da su "ovi oligarsi dozvolili Vladimiru Putinu da uradi ono što radi".

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Ukrajina

#rat

#rusija