On rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u intervjuu japanskom TV kanalu TBS rekao da su, da je Sovjetski Savez opstao do danas, mnogi sukobi u svetu mogli da se izbegnu.

- Da je Sovjetski Savez opstao do danas, mogli smo da izbegnemo bilo kakve sukobe u svetu. Svi. Zapad i Amerika su uvek morali da računaju sa pozicijom Sovjetskog Saveza, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tokom postojanja SSSR-a svet je bio multipolaran, jedan pol je balansirao drugi.

- Razlog za ovo što se dešava u svetu je unipolarnost, monopolizacija naše planete od strane Sjedinjenih Američkih Država - naglasio je predsednik Belorusije.

On rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

- Uradio sam sve da sprečim rat i održim mir pre nego što je počeo konflikt Ukrajine i Rusije. Bio sam spreman da blokiram granicu između Donbasa i Rusije. Dakle, hteo sam da postavim moje graničare na 400 kilometara dugačku granicu i pružim ostalu pomoć Ukrajini. Rusija se složila, ali je Kijev odbio. Zašto? Zato što ih je Zapad naterao da pokrenu ovaj rat - naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider je rekao da je Kijev uveo sankcije Belorusiji čak i pre nego što je to uradio Zapad. Lukašenko je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski trenutno ima malo kontrole nad procesima koji se odvijaju u zemlji.

- Sada mogu samo da izrazim svoje gledište o Volođi Zelenskom. Verujem da on malo upravlja procesima u Ukrajini. Ni pre sukoba se nije mnogo upuštao u ove procese, verovatno zbog svoje pripremljenosti ili nespremnosti. Ali on nije glupa osoba. I nadao sam se da će iskustvom, u drugom predsedničkom mandatu, apsolutno adekvatno upravljati situacijom u Ukrajini. Nije se desilo. Počeo je sukob - citira ga BelTA .

Prema rečima Lukašenka, situaciju u Ukrajini trenutno kontrolišu predstavnici Zapada i SAD, koji su proces suprotstavljanja Rusiji uzeli u svoje ruke.

- Pored toga što tamo zvanično isporučuju najsavremenije oružje, mislim da su zaduženi za potpuno vojni otpor, vojni proces u Ukrajini. Grubo govoreći, Zelenski ima dva telefona na svom stolu: jedan telefon, drugi telefon je satelitska veza sa Bajdenom i britanskim premijerom DŽonsonom. Dva telefona. Sve to u osnovi kontrolišu ova dva lidera. Zelenski je zavisna osoba - rekao je predsednik Belorusije.

Autor: redportal.rs

#Lukašenko

#Ukrajina

#Zelenski

#rat