Želi stvaranje nove koalicije izvoznika koji bi omogućili svetu skidanje sa ruske nafte

Premijer Velike Britanije Boris Džonson uskoro bi trebao da poseti Saudijsku Arabiju i Emirate gde će razgovarati o povećanju proizvodnje nafte i gasa sa Bliskog istoka i smanjenju kupovine ruskih energenata usled rata u Ukrajini.

U izjavi, koja je izdata pred njegov put u Saudijsku Arabiju, Džonson je ponovo optužio Rusiju za brutalnu i bezrazložnu invaziju na Ukrajinu i istakao je da London gradi međunarodnu koaliciju da se nosi sa novom realnošću u energetskom sektoru:

Svet mora sebe osloboditi ruskog energetskog sektora i mora izgledneti Putinovu zavisnost o prihode od nafte i gasa. Saudijska Arabija i Emirati su ključni međunarodni partneri da bi se to ostvarilo. Radićemo zajedno sa njima da osiguramo regionalnu sigurnost, podržimo humanitarne akcije i stabilizujemo globalno tržište energenata na duži period.

Premijer Džonson će se prvo sastati sa regentom Emirata princom Muhamedom Bin Zajedom, nakon čega će se uputiti u Saudijsku Arabiji na sastanak sa princom Muhamedom bin Salmanom gde se očekuje da će se razgovarati o povećanju izvoza energenata zalivskih zemalja kao zamenu za odstranjivanje uvoza iz Ruske Federacije.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Odstranjivanje

#boris džonson

#emirati

#energenti

#energetika

#energetski sektor

#gas

#nafta

#rusija

#saudijska arabija

#veća proizvodnja