Među poginulima ima dece

U centru Donjecka je poginulo najmanje 20 osoba, uključujući decu, a 28 je povređeno kada je oborena raketa ukrajinskih snaga, saopštila je teritorijalna odbrana samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Objavljeni su snimci i fotografije iz centra Donjecka, gde je, prema rečima gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemzina, oborena raketa Točka U u blizini zgrade Vlade. Prema rečima lidera DNR Denisa Pušilina, broj povređenih je dostigao 28, među kojima je i jedno dete, prenosi Sputnjik.

IZVOR: TW/@Online1Ukraine

- Ljudi su prosto stajali u redu na stanici. Po preliminarnim podacima, 20 osoba je poginulo. Među poginulima ima dece - rekao je Pušilin za televiziju Rusija 24.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja DNR saopštilo da su 23 osobe povređene. Pušilin je naveo da je raketa Točka U, koja je korišćena u napadu, sadržala kasetno punjenje, i da je u DNR-u u toku potraga za sistemom koji je ispalio raketu u Donjecku.

- Točka U je imala kasetno punjenje, što je, kao što znamo, zabranjeno. Da nije oborena, bilo bi nesrazmerno više žrtava - objasnio je Pušilin.

Raketni napad ukrajinskih snaga predstavlja ratni zločin Kijeva, istakao je on, dodajući da će u Donjeckoj Narodnoj Republici biti proglašena žalost nakon raketnog napada na grad.

- Monstruozni zločin kijevskog režima bezsulovno spada u ratne zločine. Nikakvih pokušaja da se ošteti upravo vojna infrastruktura u ovom planu nije bilo - smatra Pušilin.

Prema navodima predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, municija i fragmenti koji su se razleteli nakon granatiranja registrovani su u dometu od 500 metara od zgrade Vlade.

Autor: redportal.rs

#Civili

#Sukob

#Točka U

#Ukrajina

#donjeck

#granatiranje

#rat

#rusija