Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je saveznicima na novom paketu sankcija Rusiji

Rusija koristi rakete, avione i helikoptere protiv nas, protiv civila, protiv naših gradova, protiv naše infrastrukture. Svet ima humanitarnu dužnost da interveniše, rekao je Zelenski u svom dnevnom televizijskom obraćanju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je saveznicima na novom paketu sankcija Rusiji, ali ih je i upozorio da će biti odgovorni za humanitarnu katastrofu u njegovoj zemlji ako ne uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Zelenski je rekao da je uprkos svakodnevnom otvaranju koridora za evakuaciju civila iz opkoljenih ukrajinskih gradova, nivo pretnje bio maksimalan – civili su bili meta granatiranja ili su smrznuti i izgladnjeli u gradovima okruženim ruskim invazijskim snagama.

– Rusija koristi rakete, avione i helikoptere protiv nas, protiv civila, protiv naših gradova, protiv naše infrastrukture. Svet ima humanitarnu dužnost da interveniše - rekao je Zelenski u svom dnevnom televizijskom obraćanju.

On je dodao da su Ukrajinci "u protekle dve nedelje pokazali da se nikada neće predati", bez obzira da li će ostati bez neophodne podrške zapadnih saveznika.

Ruske snage juče su ponovo proglasile primirje i otvorile koridor kojim su civili mogli da se evakuišu iz opkoljenih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Marijupolja, ali je do juče popodne zapravo bio otvoren samo Sumski koridor kroz koji su vozili oko 7.000 ljudi.

Autor: redportal.rs

#Ukraijna

#Vladimir Zelenski

#Zapad

#humanitarna katastrofa