Jedrenjak sa 3 jarbola potonuo je u novembru 1915. tokom Šekltonovog neuspelog pokušaja da ostvari prvi kopneni prelaz preko Antarktika.

Na dubini od 3.000 metara ispod antarktičkog leda pronađena je olupina slavnog broda Endurance, potonulog pre 107 godina, na kome je plovio jedan od najvećih svetskih istraživača sir Ernest Šeklton.

Jedrenjak sa 3 jarbola izgubljen je u novembru 1915. pri prvom Šekltonovom neuspešnom pokušaju da kopnom pređe Antarktik.

Svi prethodni pokušaji lociranja drvene olupine duge 144 metra, čiju je lokaciju u brodski dnevnik zapisao kapetan Endurancea Frenk Vorsli, propali su zbog nehumanih uslova koji vladaju u području Vedelova mora.

Misija Endurance22, koju je organizirala fondacija Falklands Maritime Heritage Trust, koristeći napredna podvodna vozila Sabertooths opremljena kamerama i skenerima visoke razlučivosti, uspela je precizno locirati olupinu broda.

Foto: Printscreen YouTube/Sea Ice Stories

Snimke su pokazale da je brod u dobrom stanju, a njegovo ime jasno je vidljivo na krmi. Mensun Bound, prvi čovek istraživačke ekspedicije, rekao je da su svi članovi "preplavljeni srećom".

- Ovo je daleko najbolje očuvana olupina drvenog broda koju sam ikada dosad video. Stoji uspravno, ukopan je u morsko dno, netaknut je i briljantno očuvan - rekao je Bound.

Njeni članovi locirali su Endurance 6 kilometara od mesta koje je zabeležio kapetan Vorsli.

Jedrenjak sa 3 jarbola potonuo je u novembru 1915. tokom Šekltonovog neuspelog pokušaja da ostvari prvi kopneni prelaz preko Antarktika. Plan je propao kad je brod potonuo i ostavio slavnog istraživača i članove njegove posade nasukane na antarktičkom ledu.

IZVOR: YT / Sea Ice Stories

Autor: redportal.rs

#Endurance

#Ernest Šeklton

#brod

#istraživač