Košnica aktivnosti

Načelnik generalštaba SAD general Mark Majli posetio je prošle nedelje neimenovni aerodrom u blizini ukrajinske granice koji je određen kao centar za doturanje oružja Ukrajini, preneo je viši činovnik u Ministarstvu odbrane.

Dok je bio na aerodromu, Majli se sastao sa trupama i ljudstvom i potom izvršio inspeksiju dostave. Aerodrom je postao prava košnica aktivnosti u poslednjih nekoliko dana, počevši sa samo nekoliko letova dnevno da čak 17 - što je maksimum kapaciteta aerodroma.

Lokacija se i dalje čuva kao tajna da bi se zaštitila dostava naoružanja, koje uključuju i protivoklopne rakete. Ruska vojska nije za sada ciljala ove depoe ili dostave naoružanja kada su prešli na ukrajinsku teritoriju, mada postoje ozbiljne brige da bi oni mogli uskoro postati ciljevi kako se nastavi rusko napredovanje.

SAD i NATO su do sada poslali preko 17.000 protiv-tenkovskih raketa i preko 2.000 stinger protiv-vazdušnih raketa.

Još pre nego što je počela ruska invazija rpošlog meseca, nebo iznad Evrope je bilo prepuno vojnih transportera SAD i drugih, posebno aviona C-17 -kičme američke logistike. Letovi su vršili preraspodelu snaga celom dužinom istočne granice NATO saveza, kao i pomeranje velikih tovara oružja namenjenih ukrajinskoj vojsci. Tempo letova je od tada drastično porastao.

Autor: redportal.rs

#Ministarstvo odbrane

#NATO

#SAD

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#aerodrom

#dostava

#oružja

#putin

#tajna