Trampova administracija započinje prenos vlasti

Džo Bajden je definitivno novi predsednik Sjedinjenih Država! Tačno 3 nedelje nakon izborne noći i brojnih pokušaja Donalda Trampa da ospori rezultate izbora u ključnim saveznim država, GSA - institucija zadužena za tranziciju i promenu administracija, zvanično je saopštila da može da se krene sa procedurom.

To znači da će Bajden 21. januara 2021. godine zvanično postati 46. predsednik Sjedinjenih Država, ostvarivši najbolji rezultat u istoriji američkih izbora. Zvanično saopštenje GSA, usledilo je nakon potvrde Bajdenove pobede u Mičigenu, jedne od ključnih saveznih država za pobedu.

Tramp je pohvalio Emili Marfi, direktorku GSA za odanost državi, ali je naglasio da se nalazila pod brojnim pritiscima i pretnjama zbog čega je usledilo zvanično saopštenje. Takođe, najavio je nastavak borbe kojom bi dokazao izborne nepravilnosti, ali čini se da sve manje ljudi veruje u uspešnost takvog poduhvata.

IZVOR: TW / @realDonaldTrump

Kada je u pitanju Bajdenov kabinet, neka imena su već poznata. Entoni Blinken je pik za državnog sekretara (pandan toj poziciji u Evropi je ministar spoljnih poslova), dok bi direktorka obaveštajne službe trebalo da bude Avril Hejns. Glavni borac protiv klimatskih promena trebalo bi da bude Džon Keri, predsednički kandidat demokrata iz 2004. godine i državni sekretaru u drugom Obaminom mandatu u periodu od 2013. do 2017. godine.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#bajden

#tramp