Formiraće radnu grupu koja će se usredsrediti na zamrzavanje i zaplenu imovine ruske elite, s ciljem da se izvrši dalji pritisak na Rusiju

Grupa sedam vodećih ekonomija sveta (G7) formiraće radnu grupu koja će se usredsrediti na zamrzavanje i zaplenu imovine ruske elite, s ciljem da se izvrši dalji pritisak na Rusiju nakon napada na Ukrajinu, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Taj potez će "naneti finansijski udarac moćnim pojedincima u okruženju Putina i jasno staviti do znanja da niko nije van našeg kolektivnog dometa", navela je Jelen u saopštenju objavljenom posle virtuelnog sastanka šefova finansija G7.

Naglasila je da će G7 takođe nastaviti da podržava uklanjanje ključnih ruskih finansijskih institucija iz bankarskog sistema SWIFT, dodajući da grupa očekuje da će do sada uvedene sankcije "umanjiti sposobnost ruske vlade da finansira svoju invaziju" na Ukrajinu.

Rojters podseća da je ranije u utorak, nemački ministar finansija Kristijan Lindner saopštio da G7 očekuje u narednim danima dogovor o mogućim daljim sankcijama, mada nije izneo detalje o tome o kojim se potezima razgovara.

- Želimo da politički, finansijski i ekonomski izolujemo Rusiju. Razmenili smo mišljenja o primeni sadašnjih sankcija i predloge o tome koje dodatne mere bi mogle da se preduzmu - rekao je on, dodajući da će u narednih danima biti postignut dogovor o tome.

Lindner je naveo da je uticaj mera kojima se ograničavaju aktivnosti ruske centralne banke i isključenje pojedinih ruskih banaka iz SWIFT-a, međubankarskog sistema za razmenu poruka, već premašio očekivanja.

- Rublja je u slobodnom padu - rekao je on, napominjući da je ruska valuta oslabila na oko 112 rubalja za dolar.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#g7

#imovina

#rat

#rusija