Ruska vojska napreduje u Ukrajini

Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad regionalnim centrom Herson, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Civilna infrastruktura, važni infrastrukturni objekti i gradski prevoz rade normalno. U gradu nema nestašice hrane i osnovnih dobara. U toku su pregovori između ruske komande, administracije grada i oblati za rešavanje problema održavanja funkcionisanja objekata socijalne infrastrukture, obezbeđenja zakona i reda i bezbednosti stanovništvo - naveo je on.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 67 vojnih objekata u Ukrajini u okviru specijalne operacije, dodao je Konašenkov.

- Snage operativno-taktičke i vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvele su forsirani vazdušni napad na vojnu infrastrukturu Ukrajine. Pogođeno je 67 objekata - precizirao je.

Grad na jugu Ukrajine pao je 7. dana ruske invazije za koju ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da je vojna operacija demilitarizacije Ukrajine.

Pre izveštaja Sputnika i drugih ruskih medija, gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev rekao je lokalnom radiju da su ruske snage zauzele gradsku železničku stanicu i luku u utorak uveče, prenosi BBC.

- Borbe se sada vode, a okupacija našeg grada je u toku - rekao je on.

Gradonačelnik je naveo i da je mnogo ljudi poginulo, uključujući ukrajinske vojnike i civile, a vladini zvaničnici sada pokušavaju da ljudima obezbede izlaz iz grada ili dolazak do skloništa.

Ako su ruski izveštaji tačni, to će biti najveći grad koji su moskovske snage zauzele od početka invazije, navodi BBC.

Autor: kurir.rs

#Moskva

#Ukrajina

#rat

#rusija