Ruske snage idu dalje na zapad

Jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad regionalnim centrom Herson, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, prenose Novosti.rs.

Igor Konašenkov je naglasio:

Civilna infrastruktura, važni infrastrukturni objekti i gradski prevoz rade normalno. U gradu nema nestašice hrane i osnovnih dobara. U toku su pregovori između ruske komande, administracije grada i oblati za rešavanje problema održavanja funkcionisanja objekata socijalne infrastrukture, obezbeđenja zakona i reda i bezbednosti stanovništvo.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 67 vojnih objekata u Ukrajini u okviru specijalne operacije, dodao je Konašenkov:

Snage operativno-taktičke i vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvele su forsirani vazdušni napad na vojnu infrastrukturu Ukrajine. Pogođeno je 67 objekata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Autor: novosti.rs

#Herson

#Ukrajina

#rat

#rusija