Traži se da sud hitno naredi Rusiji da odmah prekine vojne akcije

Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) zakazao je za sledeću nedelju raspravu povodom zahteva Ukrajine da taj sud UN hitno naredi Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a planirano je da Kijev 7. marta iznese svoje argumente, dok je 8. marta predviđeno da Moskva da svoj odgovor.

Kijev je u subotu podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Rusiju za manipilisanje pojmom "genocida" u Ukrajini i tražeći hitne "privremene mere" kojima se Moskvi nalaže da zaustavi neprijateljstva, prenosi AP, javlja Telegarf.rs.

Kako se navodi, zastupnici Ukrajine će 7. marta izneti argumente koji potkrepljuju njen zahtev, dok će ruskoj strani biti omogućeno da odgovori 8. marta.

Uoči rasprave, predsednica suda Džoan E. Donahju iz SAD, poslala je hitnu poruku ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u kojoj je istakla neophodnost da Rusija "postupa na način koji će omogućiti da bilo kakav nalog koji Sud može da donese na zahtev za privremenim merama, ima odgovarajuće efekte", navodi AP.

U tužbi Kijeva se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine.

Autor: telegraf.rs

#Ukrajina

#hag

#rat

#rusija