SAD su uvele prošle nedelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini

Švajcarska kompanija Severni tok 2 AG, koja je izgradila istoimeni gasovod od Rusije do Nemačke, razmatra podnošenje zahteva za stečaj, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Sjedinjene Države su uvele prošle nedelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenule vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

SAD su uvele prošle nedelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenule vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

Dva izvora, koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti jer su razgovori o potencijalnom stečaju poverljivi, rekli su da kompanija Severni tok 2 AG radi sa finansijskim savetnikom na otplati nekih svojih finansijskih obaveza kako bi formalno mogla da započne stečajni postupak pred švajcarskim sudom već ove nedelje. Iz kompanije nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom, a iz Gasproma su odbili da komentarišu.

Gasovod dužine 1.230 km nije počeo sa komercijalnim radom, pošto se čekalo na dobijanje dozvole od nemačkih regulatora, koji je prošle nedelje stavilo suspendovao proces sertifikacije zabog eskalacije ukrajinske krize.

Autor: Telegraf.rs

#gasprom

#severni tok 2

#stečaj