Izbacivanje ruskih banaka će poremetiti tržište nafte i gasa, mera će pogoditi i Nemačku i druge zemlje

Isključivanje ruskih banaka iz SWIFT-a ne znači da te banke više neće raditi ili da će biti zatvorene, već da neće moći na lakši i jefitiniji način da vrše plaćanja koja je prednost platforme SWIFT-a, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Gostujući na TV K1, Savić je kazao da će izbacivanje ruskih banaka iz tog sistema poremetiti tržište nafte i gasa, dodajući da će to isključivanje pogoditi ne samo Rusiju, nego i Nemačku i sve druge zemlje koje kupuju naftu i gas od Rusije.

Savić ističe da problem Rusije nije kako će Nemačka i druge zapadne zemlje da im plate isporuku nafte i gasa, te da će sada, nakon isključivanja ruskih banaka iz SWIFT-a, morati da nađu drugi način.

Foto: inews.co.uk

Navodi da su drugačiji načini plaćanja mogući, te i da su postojali tokom raznih perioda kriza, ali da su oni komplikovaniji i da će koštati više.

Prema njegovim rečima, rat će uticati na ekonomiju Rusije, a tu ekonomsku krizu, navodi, najviše će osetiti narod Rusije i Ukrajine.

- Najveća žrtva svih sukoba uvek je narod, naročito siromašan narod - rekao je Savić.

Kaže da se Rusija za ovu situaciju pripremala 10 godina i dodao da će je tenzije sa zapadnim zemljama sada ekonomski "gurati" u savezništvo sa Kinom.

Savić ističe da će to biti kratkoročno rešenje, ali ne i na duži rok.

- Ruski problem je što nemaju izbora, svi ih guraju prema istoku, ali se njima tamo ne ide - rekao je Savić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić objasnio je da je SWIFT telekomunikacija platforma koja postoji od 1973. godine, u svom sistemu ima oko 11.000 članica banaka, a preko te platforme se vrši 90 odsto plaćanja uvoza i izvoza.

Foto: UBS/NZ

Vasić kaže da ta platforma predstavlja elegantan način plaćanja, a da sada kada su ruske banke izbačene iz tog sistema, da će plaćanje biti vršeno na drugi i skuplji način.

Govoreći o zatvaranju poslovnice Sber banke u Sloveniji, Vasić kaže da je uveren da se tako nešto neće destiti kod nas, jer Narodna banka Srbije (NBS) vodi računa o likvidnosti banke.

S druge strane, Vasić kaže da je Slovenija to uradila pod pritiskom EU, dok Srbija, ističe, taj problem nema.

Dodaje da kod nas nisu uočeni redovi i gužve ispred Sber banaka, što znači da građani imaju poverenja u bankarski sistem.

Autor: Tanjug

#Ljubodrag Savić

#Nemačka

#Swift

#izbacivanje rusije

#profesor