Ovom obraćanju vodeći mediji Ruske Federacije posvetili su veliku važnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate Srbija povodom situacije o Ukrajini, a kada je saopštio da uvođenja sankcija Rusiji neće biti, to je odjeknulo širom te zemlje.

Ovom obraćanju vodeći mediji Ruske Federacije posvetili su veliku važnost.

Još dok je predsednik Republike Srbije govorio, kao hitna vest u Rusiji je objavljna odluka koju je Aleksanar Vučić saopštio.

"Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije", naslov je koji je objavila agencija TASS, dodajući: "Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a pritom će do daljnjeg prekinuti vojnu saradnju sa svim stranama u aktuelnom sukobu".

Agencija je potom navela da će se vest uskoro dopuniti, a isto je učinila i "Izvestija", koja je u dužoj verziji svoje informacije iz Srbije, takođe plasirano na naslovnoj stranici svog portala, istakla sledeće:

"Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije povodom vojne operacije u Donbasu. To je  u petak, 25. februara, saopštio predsednik države Aleksnadar Vučić.

Pritom, srpski lider je istakao da njegova zemlja uvažava teritorijalnu celovitost svih država, pa i Ukrajine.

- Srbija poštuje teritorijalni integritet svih zemlja, pa i Ukrajine", rekao je on, dodajući "Istovremeno, Srbija je protiv sankcija bilo kojoj državi, pa i Rusiji.

On je istakao da Srbija poštuje norme međunarodnog prava, ali i da "takođe shvata svoje potrebe i, nevezano za želje drugih, ima svoje nacionalne interese i poštuje tradicionalna prijateljstva.

Tome je dodao i da je, zbog situacije u Ukrajini, Srbija donela odluku da prekine učešća u zajedničkim vojnim aktivnostima sa svim drugim državama.

Foto: Izvestija

Pre tri dana, Vučić je izjavio da je odluka njegovog ruskog kolege, Vladimira Putina, o priznanju nezavisnosti republika Donbasa "promena svetskog poretka" i dodao da zbog toga Beograd može da očekuje povećani pritisak zapadnih država da se uvedu sankcije Rusiji. Po rečima srpskog lidera, predsednik Francuske Emanuel Makron ga je upozorio da opasnost širenja ovog konflikta na druge delove Evrope i sveta, uključujući i zapadni Balkan", zaključuje "Izvestija" svoju vest o današnjem obraćanju predsednika Republike Srbije.

Veliku pažnju ovom obraćanju Aleksandra Vučića dao je i jedan od vodćih portala u Ruskoj Federaciji, "Gazeta".

Foto: Gazeta

Pod naslovom "Vučić: Srbija podržava celovitost Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji" ističe se najpre sledeće:

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije protiv Rusije. 

- Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država, pa u tom smislu i Ukrajine... A Srbija je protiv restrikcija prema bilo kojoj zemlji na svetu, pa i protiv Rusije. Srbija poštuje sve norme međunarodnog prava, ali Srbija dobro zna svoje potrebe i, nevezano za želje drugih, ima sopstvene nacionalne interese i uvažava tradicionalno prijateljske odnose, istakao je Vučić.

Ranije je predsednik Srbije izjavio da je vojna neutralnost njegove države "postojana politika" i da Beograd ne želi da se svrstava ni na jednu stranu u vezi sa situacijom između Rusije i Ukrajine", ističe ruska "Gazeta".

pročitajte još

ZELENSKI NAPUSTIO KIJEV?

Autor: Novosti

#Ukrajina

#Vučić

#Zelenski

#putin

#rat

#rusija

#sankcije