Indijski zvaničnici su zabrinuti da bi vitalne isporuke đubriva iz Rusije mogle da budu poremećene zbog sankcija

Indija istražuje modalitete da uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama u trgovinu sa Rusijom kako bi ublažila štetu koju bi zapadne sankcije prema Moskvi, uvedene zbog vojne operacije u Ukrajini, mogle da nanesu NJu Delhiju, izveštava Rojters pozivajući se na indijske vladine i bankarske izvore.

Indijski zvaničnici su zabrinuti da bi vitalne isporuke đubriva iz Rusije mogle da budu poremećene usled novog paketa oštrih zapadnih sankcija Rusiji, što bi ugrozilo ogroman poljoprivredni sektor Indije.

Indija je pozvala na prekid nasilja u Ukrajini, ali se uzdržala od osude Rusije sa kojom ima dugogodišnje političke i bezbednosne veze, dodaje britanska agencija.

Foto: og.ru

Plan zvaničnika u NJu Delhiju je da se dogovori s ruskim bankama i kompanijama da otvore račune namenjene trgovanju u nekoliko državnih banaka u Indiji, rekao je Rojtersu jedan bankarski izvor uključen u razgovore.

- To je proaktivan korak, preduzet pod pretpostavkom da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba i serije novih sankcija. U tom slučaju ne bismo bili u mogućnosti da izmirimo plaćanje u dolarima i zato je predložen aranžman za otvaranje rupijskih računa, koji se razmatra - rekao je taj izvor.

Takve mehanizme plaćanja, zemlje često koriste da bi se zaštitile od udara sankcija, a Indija ih je takođe koristila sa Iranom kada je Zapad uveo sankcije toj zemlji zbog njenog programa nuklearnog oružja, dodao je Rojtersov neimenovani izvor.

Razgovori s Rusijom o ovom aranžmanu su još uvek u ranoj fazi, a formalni razgovori između dve strane još nisu počeli, rekao je jedan zvaničnik indijske vlade.

Foto: Pixabay.com/confused_me

Ruski izvoz u Indiju iznosio je 6,9 milijardi dolara 2021. godine, i uglavnom obuhvata mineralna ulja, đubriva i neobrađene dijamanate, dok je Indija izvezla lani u Rusiju robu u vrednosti od 3,33 milijarde dolara, uglavnom farmaceutske proizvode, čaj i kafu.

Rusija i Belorusija učestvuju sa skoro jednom trećinom u ukupnom indijskom uvozu potaše. Ne bi bilo izvodljivo zameniti njihove isporuke usred skoka cena đubriva na rekordno visok nivo, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik iz industrije đubriva, koji nije želeo da bude imenovan.

Autor: Tanjug

#Indija

#plaćanje u rupijama

#rusija