Biće uključeni u snage NATO za brzo reagovanje!

Hrvatska vlada usvojila je nacrt odluke o slanju najviše 10 vojnika u snage NATO-a za brzo reagovanje, saopštili su u četvrtak Banski dvori, na dan početka ruske invazije na Ukrajinu.

Nacrt odluke upućen je predsedniku Zoranu Milanoviću na usvajanje, navodi se u saopštenju.

Hrvatski vojnici će učestvovati u Zajedničkim snagama visoke spremnosti iz sastava Snaga za brzo reagovanje NATO-a, rekao je ministar odbrane Mario Banožić i dodao da bi to značilo da će biti spremni za nekoliko dana.

- Deklaracija je u skladu sa nacionalnim interesima Hrvatske kao odgovorne članice NATO-a, koja nastavlja da gradi međunarodni kredibilitet i aktivno doprinosi kolektivnoj odbrani i bezbednosti Alijanse u evroatlantskom području - navodi se u saopštenju.

Odluka o uspostavljanju snaga za brzo reagovanje usvojena je 2002. godine na samitu NATO-a u Pragu, a na samitu u Velsu 2014. godine saveznici su odlučili da uspostave Zajedničke snage v. Hrvatski sabor je 2015. godine omogućio angažovanje hrvatskih vojnika u ovim snagama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da je Alijansa aktivirala svoje planove odbrane za raspoređivanje dodatnih snaga u svojim istočnim članicama. On je najavio i virtuelni samit u petak, na kojem će se analizirati naredni koraci nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Autor: Kurir.rs / Index.hr

#Hrvatska

#Ukrajina