Kremlj odgovorio

Kako je izjavio Dimitrij Peskov, pres sekretar Kremlja, Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje sa Kijevom i prestankom ruske specijalne operacije koja je u toku širom Ukrajine.

Prema Peskovu, ruski predsednik vladimir Putin je izrazio spremnost da stupi u pregovore sa svojim ukrajinskim kolegom koji bi se fokusirali na dobijanje garancija o neutralnom statusu i obećanju da se na ukrajinskoj teritoriji neće stacionirati nikakvo naoružanje.

To su uslovu, koji prema Peskovu, bi omogućili da se ostvari demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine i čime bi se eliminisala pretnja prema Ruskoj Federaciji:

Predsednik je formulisao svoju viziju onoga što očekuje od Ukrajine da bi se osiguralo rešenje kritičnih problema. Neutralan sstatus i odricanje od oružja je kritično.

Pres sekretar je takođe dodao da bi predsednik Putin odlučio samo vreme pregovora, ali je dodao da će se tome pristupiti samo ako je vođstvo Ukrajine spremno da pregovara o tome.:

Specijalna operacija i njeni ciljevi moraju biti ostvareni. Predsednik je izjavio da su sve odluke donete, i da će ciljevi koji su zacrtani biti i ostvareni.

Peskov je takođe i stavio do znanja da bi u slučaju pristanka na zahteve, vojna akcija prestala.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Dva zahteva

#Invazija

#Kijev

#Moska

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#donjeck

#kremlj

#lugansk

#peskov

#pregovori

#primirje

#putin

#rat

#ultimatum