Nečajev je rekao da se iskreno nada da je reč o privremenoj meri i da će na kraju prevladati zdrav razum

Gasovod Severni tok 2 je neophodan za energetsku bezbednost Evrope, izjavio je danas ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- Razočala nas je najava suspendovanja postupka sertifikacije. Nemačka vlada je uvek govorila da je Severni tok 2 komercijalni, čisto ekonomski projekat koji nije povezan sa političkim zbivanjima - rekao je ruski diplomata novinarima u Berlinu, prenosi TAS S.

Foto: rusemb.at/NZ

Dodao je da se sada izgleda, taj (nemački) stav menja kao rezultat aktivnog pritiska međunarodnih partnera.

- Verujem da je Severni tok 2 neophodan prvenstveno za energetsku bezbednost Evrope, od čega će korist imati i stanovnici Nemačke i Evrope, kao i privreda kojoj su potrebni energetski resursi - naveo je Nečajev.

On je naglasio da se iskreno nada da je ovo privremena mera i da će na kraju prevladati zdrav razum i pragmatizam.

Nemački kancelar Olaf Šolc je saopštio u utorak da nemačka vlada zaustavlja proces sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2 nakon što je Rusija priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini.

Foto: Tanju / AP/KAY NIETFELD

- Situacija je danas radikalno drugačija i stoga, u svetlu najnovijih događaja, moramo da preispitamo stav u vezi sa Severnim tokom 2. Danas sam zatražio od Ministarstva za ekonomska pitanja da povuče izveštaj o analizi energetske bezbednosti iz Federalne agencije za mreže - rekao je Šolc.

Objasnio je da je to tehnički, ali neophodan administrativni i pravni dokument, bez kojeg sertifikacija gasovoda ne može da se uradi, i poručio da bez sertifikacije, Severni tok 2 ne može da bude pokrenut, navodi TAS S.

Autor: Tanjug

#Evropa

#Sergej Nečajev

#ambasador u nemačkoj

#energetska stabilnost

#olaf šolc

#ruski ambasador

#severni tok 2